OKC_Logo
Mathematics

Is P hetzelfde als NP?

Wilt u een miljoen dollar winnen? Daarvoor hoeft u maar één vraag te beantwoorden bij het Amerikaanse Clay Mathematics Insitute: Is hetzelfde als NP? In deze blogpost nemen we u mee in onze wereld. We gaan we in op deze vraag en de consequenties die deze vraag heeft voor het ontwerpen en ontwikkelen van algoritmes.

Wachtende-jongen-kijkt-uit-raam

"De bezorger is onderweg..."

“De bezorger komt langs tussen 09:30 en 11:30 uur.” Wie kent ze niet, die mailtjes waarin staat om welke tijd de bezorger op de stoep staat? Ze zorgen ervoor dat je niet de hele dag thuis hoeft te blijven tot je pakket arriveert, terwijl je de bezorging toch niet misloopt. Deze mailtjes zijn tegenwoordig de standaard en we vinden het vervelend als de bezorger net te vroeg of te laat is. Wij vroegen ons af waarom bezorgers niet altijd precies op tijd zijn. Is dat pure pech, of spelen andere factoren ook een grote rol?

CO2-neutrale pakketbezorging: problemen en oplossingen

Duurzaamheid is een thema dat een steeds grotere rol speelt, ook als het gaat over pakketbezorging. Daarom zullen we steeds vaker elektrische bestelbusjes inzetten voor die pakketbezorging. In deze blogpost leggen we uit welke aanpassingen nodig zijn om efficiënte routes te bepalen voor elektrische voertuigen. 

Beursschommelingen

Het voorspellen van beursschommelingen: De kracht van 'teamwork'

Veel (internationale) zakenmensen houden zich bezig met de aandelenmarkten, want daar is veel geld te verdienen. Er is echter ook veel geld te verliezen op de beurs, waar kleine schommelingen in de koers een groot effect kunnen hebben op winst of verlies van grote sommen geld. Juist daarom zijn goede voorspellingen van die schommelingen van groot belang! Wij laten zien dat een groot en complex model niet altijd nodig is, omdat een slimme combinatie van informatie soms meer oplevert.

Delivery-bike

Busjes of bakfietsen: Hoe bezorg je pakketjes in drukke steden?

De meeste (Nederlandse) binnensteden zijn niet ruim opgezet. Doordat u en ik steeds meer producten bestellen, rijden er steeds meer bezorgers door de drukke stadscentra. Deze bezorgers brengen de pakketjes steeds vaker met bakfietsen aan de man. In deze blog nemen we u mee in een fictief experiment, waarin we laten zien wanneer het interessant wordt om bakfietsen te gebruiken voor het bezorgen van pakketjes, en wanneer het juist gunstig is om bestelbusjes in te zetten. We laten ook zien dat (lokale) overheden invloed kunnen uitoefenen om ervoor te zorgen dat bezorgdiensten kiezen voor het inzetten bakfietsen, wat vaak milieuvriendelijker is dan het bezorgen met bestelbusjes.

Scheidsrechter-met-gele-kaart

Gele kaarten in de Premier League: Een statistische analyse

Op het eerste gezicht lijken statistiek en voetbal geen voor de hand liggende combinatie: Op de vrijdagavond wordt voetbal in ieder geval vaker besproken onder het genot van een biertje. Toch zijn er veel statistische toepassingen te vinden rond de groene grasmat. In deze post vertalen wij het aantal gele kaarten per wedstrijd naar een eenvoudig model!